Schilderijen: kleine landschappen van Niels Schouten

Sinds vorige week hangen 5 nieuwe schilderijtjes van Niels Schouten in de Glaswerkplaats, met als aanvulling de eerder geleverde schilderijen Picardie en Noordelijk Landschap 2. Omdat de zaak klein is en er ook meer op de toerist wordt gericht heeft Niels deze Hollandse landschapjes speciaal op verzoek gemaakt.

Als schilder en beeldend kunstenaar is hij zeer geïnteresseerd in materie en heeft hij zich verdiept in de kunstgeschiedenis en het werk van andere schilders. Als medewerker van Natuurmonumenten kent hij het landschap en zijn begroeiing -de bomen, de planten, het karakter- als geen ander.

Hij registreert en analyseert een landschap en geeft vervolgens de essentie hiervan weer. Het resultaat verbeeldt de oorsprong en de schoonheid van dit landschap. In een zekere abstractie, waarin zijn hart ligt, legt hij trefzeker en met berekening de kenmerkende ziel en de sfeer van zijn landschap bloot. In een herkenbaar handschrift wordt dit door de bijbehordende luchten benadrukt.

Niels experimenteert regelmatig in andere motieven, onderwerpen en uitwerkingen in materie, maar zijn herkenbare landschappen spreken mij altijd het meest aan.