Landschappen van Niels Schouten.

 

Paard van Marken - 60 x 80 cm -  acryl op linnen

Paard van Marken – 60 x 80 cm – acryl op linnen

 

Van 12 januari t/m 8 maart 2014 organiseert de Glaswerkplaats 3 deuren verder een aanvullende expositie met grote landschappen van Niels Schouten bij KunstHaar galerie/kappers, Berenstraat 21 te Amsterdam. Te bezichtigen di t/m za van 10 tot 17 u.

Als schilder en beeldend kunstenaar is Niels Schouten zeer geïnteresseerd in materie en heeft hij zich verdiept in de kunstgeschiedenis en het werk van andere schilders. Als part-timemedewerker van Natuurmonumenten kent hij het landschap en zijn begroeiing -de bomen, de planten, het karakter- als geen ander.

Hij registreert en analyseert een landschap en geeft vervolgens de essentie hiervan weer. Het resultaat verbeeldt de oorsprong en de schoonheid. In een zekere abstractie, waarin zijn hart ligt, legt hij trefzeker en met berekening de kenmerkende ziel en de sfeer van zijn landschap bloot. Dit wordt door de bijbehorende wolkenluchten benadrukt.

Niels experimenteert regelmatig in andere motieven, onderwerpen en uitwerkingen, maar zijn herkenbare landschappen spreken mij altijd het meest aan. De acrylschilderijen tonen ons zijn kijk op de werkelijkheid. In een herkenbaar handschrift (met paletmes) bevestigt hij de eerlijkheid van het landschap.